Over Ton

Aangenaam, ik ben Ton

Ik kan je een opsomming geven van mijn ervaring. Maar laten we eerlijk zijn: dat zegt weinig. Liever vertel ik je iets over een fantastisch project van 40 jaar geleden: de Voyager Golden Record. Dat is letterlijk een gouden plaat waarmee de NASA probeerde buitenaards leven te bereiken. Op die plaat stond de kern van het menselijk bestaan. Natuurlijk een afbeelding van een man en vrouw. Maar ook geluiden van bliksem en verschillende dieren, muziek van Bach en Chuck Berry en begroetingen in 55 talen. Je weet immers nooit wat zo’n buitenaardse levensvorm begrijpt. Die gouden plaat schoten ze met de Voyager spaceshuttle de ruimte in. En zweeft daar waarschijnlijk nog steeds.

Teksten: de kern raken

Dat is precies wat ik met teksten doe. Eerst probeer ik de kern te raken. Vervolgens zoek ik een originele manier om die te verpakken. Zodat ze zich nestelen in het hoofd van de lezer. Ik schiet ze alleen wat gerichter af dan de Golden Record.

Ervaring: trainen en schrijven

Ik dacht met tientallen organisaties mee over hun teksten. Ik trainde de redactie van KLM om boeiende artikelen te schrijven, leerde beleidsadviseurs van gemeenten en provincies hoe hun adviezen krachtiger werden en liet mensen met commerciële functies zien hoe hun offertes aan overtuigingskracht konden winnen. Voor het Radboudumc schreef ik visies en een jaarverslag die het ziekenhuis of een afdeling een duidelijke smoel gaven.

Fictie en non-fictie

Ik gebruik woorden ook om de lezer te raken. Ik publiceerde twee romans: De duivel van Vico (2012) en Wolfskind (2016). De eerste via uitgeverij Prometheus, de tweede via mijn eigen uitgeverij Salon des Refusés. De combinatie van fictie en non-fictie, van trainen voor overheden en bedrijven, van overtuigende en glasheldere teksten vind ik verfrissend en inspirerend. Het geeft me als schrijver een rijk palet aan technieken om lezers te blijven verrassen.

Koffie?

Wil je weten wat ik voor je kan doen? Bel me gerust. Ik kom graag een kop koffie drinken. En wil je tóch een opsomming van die ervaring? Kijk dan op mijn Linkedin profiel.