NaNoWriMo: een kwestie van discipline en deep work

Op 1 november beginnen sommige mensen aan een enorme uitdaging: een boek schrijven binnen één maand. Nanowrimo (National Novel Writing Month) is inmiddels wereldwijd bekend. Maar kan het wel: zo snel een boek schrijven?

Zeker, het kan. Voor A Clockwork Orange had Burgess drie weken nodig. Robert Louis Stevenson schreef The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde zelfs binnen zes dagen. Pas verscheen er een interessant artikel in het NRC over een fenomeen dat erg lijkt op zo’n vastomlijnde schrijfperiode: deep work. Anders geformuleerd: extreem geconcentreerd werken. Het idee is simpel: je plant al je activiteiten niet náást elkaar, maar ná elkaar. In Amerika maakt onderzoeker Carl Newport zich bijvoorbeeld een aantal maanden vrij om tijdens die periode alleen maar artikelen te schrijven. Dat werkt beter dan iedere dag een beetje. Zijn productiviteit is verdubbeld. En hij is ook nog gelukkiger geworden. Mooi meegenomen.

Voor het schrijven van mijn roman had ik altijd één dag in de week vrijgemaakt. Zo schreef ik twee, drie jaar lang aan een verhaal. Als ik bijna klaar was, plande ik mezelf enkele weken of maanden (afhankelijk van het enthousiasme van de werkgever) vrij om de puntjes op de i te zetten. Dat kwam er in de praktijk op neer dat ik het héle boek opnieuw schreef. Maar wel binnen die zes of acht weken. Deep work dus, zonder dat ik de term kende.

Terug naar het schrijven van een boek binnen een maand. Veel meer dan het schrijven, is Nanowrimo volgens mij een oefening in discipline. Het vraagt aandacht en concentratie. We zijn met z’n allen een beetje lui geworden, we laten ons snel afleiden. Misschien zit de grootste uitdaging wel in de dingen die je die maand níet moet doen: continu je telefoon en mail checken, Netflixseries kijken, je afvragen waarom de zomer weer is afgelopen, nadenken over Sinterklaascadeaus of over de vraag of met de komst van de herfst ook je eigen leven in verval is geraakt. Nanowrimo is een retraite zonder gebeden, mindfulness zonder meditatie.

Eigenlijk kan ik iedereen aanraden om op 1 november met een boek te beginnen. Zelfs als je geen boek wilt schrijven.